Aristotelis ir Hipokratas, gyvenę dar prieš Kristų, aukštino bei garbino tyrą alyvuogių aliejų, rekomenduodami vartoti jį ne tik maistui, bet ir gydantiems tepalams. Metams bėgant mūsų žinios apie šio maisto produkto vertingąsias savybes tapo kone apgaubtas magiškos auros.
Skirtingose
pasaulio šalyse pastebimas patologijų augimas, kurį įtakoja globalizacija. Mes
esame liudininkai to fakto, jog pasaulyje vis daugiau žmonių serga įvairiomis
chroniškomis ligomis. Galime išskirti dvi, pagal mirtingumo rodiklius,
pirmaujančios ligas: širdies ir kraujagyslių bei vėžys. Šias ligas, kartu su
kitomis, sukelia laisvųjų radikalų bei antioksidantų disbalansas, kurie
išsiskirdami streso metu sukelia lėtinį uždegimą ir šie procesai įtakoja chroniškų
ligų progresavimą. Svarbu paminėti, jog šis disbalansas organizme gali
atsirasti dėl nepilnavertės mitybos. Kai tuo tarpu, sveika mityba gali tapti
vertingu įrankiu norint sunormalizuoti organizmo fizinę bei cheminę
pusiausvyrą.
Tiesą
sakant, dauguma sveikatos problemų kyla būtent dėl netaisyklingos mitybos. 2019
metų, balandžio 3 dienos moksliniame žurnale „The Lancet“ buvo publikuotas straipsnis,
kuriame teigiama, jog mirtingumo rodiklis dėl nesveikos mitybos yra didesnis
nei dėl rūkymo. Vis didėjantis nutukusių ir viršsvorio turinčių žmonių
procentas yra akivaizdžiai matoma nepilnavertės ir netaisyklingos mitybos pasekmė.
Be to, ši patologija turi padidintą riziką, jog vėliau išsivystys kitos rimtos
ligos. Ši problema reikalauja skubaus sprendimo ir skirtingos mokslininkų
bendruomenės jau pradėjo kelti šią problemą į viešumą ir garsiai apie tai
kalbėti.
Todėl
manoma, kad visuomenės švietimas apie sveiką mitybą ir jos naudą organizmui
galėtų būti viena iš pirmųjų ir rimčiausių priemonių. Žvelgiant iš mokslinių
tyrimų istorijos perspektyvos, galima teigti, jog Viduržemio jūros dieta yra
viena artimiausių sveikos mitybos principams. Daugybė tyrimų tik patvirtina
šios dietos privalumus, kuomet per daug skirtingi bei tarpusavyje nederantys
maisto produktai neleidžia organizmui darniai funkcionuoti. Tad šioje vietoje
svarbu paminėti vieną iš pačių svarbiausių ir unikalių šios Viduržemio dietos
komponentų: tyrą alyvuogių aliejus.
Pastaruosius
du dešimtmečius pasaulyje atliktų tyrimų patvirtino šio unikalaus aliejaus teigiamas
savybes. Vienas pagrindinių Viduržemio jūros dietos elementų ir yra
mononesočiųjų riebalų rūgščių vartojimas kartu su kitais komponentais, kurie
leidžia pajusti išskirtinį organoleptinį poveikį, pavyzdžiui kaip tyras
alyvuogių aliejus gali padėti organizmui pasigaminti antioksidantų bei užkirsti
kelią priešuždegiminiams procesams. Be to, vartojant mononesočiasias riebalų
rūgštis galima apsisaugoti nuo įvairių kitų patologijų, kurias sukeltų laisvųjų
radikalų judėjimas atsiradęs stresinių situacijų metu ar prasidėtų kiti
lėtiniai organizmo uždegimai.
Teigiamas poveikis sveikatai
Skirtinguose
mokslinės literatūros šaltiniuose galima rasti gausybę įrodymų, jog tyro
alyvuogių vartojimas yra itin sveika ir kaip aliejaus vartojimas įtakoja ligų
patologijas. Net ir vieno vienintelio reikalingo maisto produkto vartojimas gali
turėti didžiulę ir svarbią įtaką mūsų
sveikatai.
Būtent dėl šios priežasties, jog į Viduržemio
jūros dietos racioną įtrauktas alyvuogių aliejaus vartojimas. Na, o pati dieta
ir jos laikymosi principai buvo ir yra analizuojami bei atliekami tyrimai. Jau
turimi faktai tik pagrindžia teoriją, jog tyro alyvuogių vartojimas atlieka
ypatingą vaidmenį tam tikrų ligų prevencijai. Apibendrinant, norime išskirti,
jog reguliarus ir saikingas alyvuogių aliejaus vartojimas:
Mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis; šis aliejus teigiamai veikia kraują bei reguliuoja plazmos lipidus kraujyje, tokiu būdu teigiamai įtakodamas cholesterolio mažėjimą. Taip pat šis aliejus pagerina endotelių funciją. Jis yra priešuždegiminį poveikį turintis bei veikia kaip kraują skystinantis produktas.
Apsaugo nuo navikų atsiradimo; aliejaus vartojimas yra puiki navikų atsiradimo prevencija, todėl kad jo sudėtyje yra antioksidantų, priešuždegiminių ir priešnavikinių molekulinių komponentų. Žinoma, dar daugiau tyrimų turėtų būti atlikta, kad būtų patvirtinta , nuo kokio tipo navikų aliejaus vartojimas apsaugo geriausiai. Tuomet bus galima alyvuogių aliejų drąsiai vartoti sėkmingai navikų prevencijai.
Reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje bei teigiamai veikia cukriniu diabetu sergančių žmonių sveikatą. Ypatingai teigiamai veikia 2-ojo tipo cukrinio diabetu sergančiuosius.
Įvairūs atlikti tyrimai patvirtino alyvuogių aliejaus teigiamą poveikį neurodegeneracinėms, pvz., Alzheimerio, ligoms. Tiesa, kad patvirtinti šį faktą, dar turės būti atliekama daugiau tokių tyrimų.
Padeda pajusti sotumo jausmą, kuris yra sąlyginai atsakingas kovojant su papildomais kilogramais ar nutukimu. Tyrimai parodė, jog saikingas kasdienis alyvuogių aliejaus vartojimas vietoj kitų maistinių aliejų gali būti siejamas su sveikesne kūno mase.
Yra potencialus antidepresantas. Tyrimai parodė, jog laikantis saikingos dietos, pvz, Viduržemio jūros, gali duoti teigiamų rezultatų siekiant pagerinti psichinę žmogaus sveikatą. Žinoma, dar reikalingi ilgesni ir išsamesni tyrimai patvirtinti šią prielaidą.
Paskutinis, tačiau tiek pat svarbus, kiek anksčiau minėtieji, tyras alyvuogių aliejus labai rekomenduojamas besilaukiančioms moterims, kadangi jis puikiai papildo tiek moters, tiek besivystančio kūdikio racioną. Savaime suprantama, sveika mityba rekomenduojama ne tik per nėštumą, tačiau ir gimus vaikui bei visą likusį gyvenimą. Tad tyru alyvuogių aliejumi rekomenduojama keisti kitus maistinius riebalus ir mitybos principai kiek galima artimesni Viduržemio jūros dietai. Tokiu būdu mes visi sistemingai kovosime su pasauliniu viršsvorio ir nutukimo protrūkiu, kuris yra jaučiamas kone kiekvienoje pasaulio šalyje.
Informacija surinkta remiantis EVOOLEUM 2020 GUIDE (pasaulinis elitinis extra virgin oil katalogas-gidas) pranešimu .
Ypač tyras aliejus ir sveikata
Aristotelis ir Hipokratas, gyvenę dar prieš Kristų, aukštino bei garbino tyrą alyvuogių aliejų, rekomenduodami vartoti jį ne tik maistui, bet ir gydantiems tepalams. Metams bėgant mūsų žinios apie šio maisto produkto vertingąsias savybes tapo kone apgaubtas magiškos auros.
Skirtingose pasaulio šalyse pastebimas patologijų augimas, kurį įtakoja globalizacija. Mes esame liudininkai to fakto, jog pasaulyje vis daugiau žmonių serga įvairiomis chroniškomis ligomis. Galime išskirti dvi, pagal mirtingumo rodiklius, pirmaujančios ligas: širdies ir kraujagyslių bei vėžys. Šias ligas, kartu su kitomis, sukelia laisvųjų radikalų bei antioksidantų disbalansas, kurie išsiskirdami streso metu sukelia lėtinį uždegimą ir šie procesai įtakoja chroniškų ligų progresavimą. Svarbu paminėti, jog šis disbalansas organizme gali atsirasti dėl nepilnavertės mitybos. Kai tuo tarpu, sveika mityba gali tapti vertingu įrankiu norint sunormalizuoti organizmo fizinę bei cheminę pusiausvyrą.
Tiesą sakant, dauguma sveikatos problemų kyla būtent dėl netaisyklingos mitybos. 2019 metų, balandžio 3 dienos moksliniame žurnale „The Lancet“ buvo publikuotas straipsnis, kuriame teigiama, jog mirtingumo rodiklis dėl nesveikos mitybos yra didesnis nei dėl rūkymo. Vis didėjantis nutukusių ir viršsvorio turinčių žmonių procentas yra akivaizdžiai matoma nepilnavertės ir netaisyklingos mitybos pasekmė. Be to, ši patologija turi padidintą riziką, jog vėliau išsivystys kitos rimtos ligos. Ši problema reikalauja skubaus sprendimo ir skirtingos mokslininkų bendruomenės jau pradėjo kelti šią problemą į viešumą ir garsiai apie tai kalbėti.
Todėl manoma, kad visuomenės švietimas apie sveiką mitybą ir jos naudą organizmui galėtų būti viena iš pirmųjų ir rimčiausių priemonių. Žvelgiant iš mokslinių tyrimų istorijos perspektyvos, galima teigti, jog Viduržemio jūros dieta yra viena artimiausių sveikos mitybos principams. Daugybė tyrimų tik patvirtina šios dietos privalumus, kuomet per daug skirtingi bei tarpusavyje nederantys maisto produktai neleidžia organizmui darniai funkcionuoti. Tad šioje vietoje svarbu paminėti vieną iš pačių svarbiausių ir unikalių šios Viduržemio dietos komponentų: tyrą alyvuogių aliejus.
Pastaruosius du dešimtmečius pasaulyje atliktų tyrimų patvirtino šio unikalaus aliejaus teigiamas savybes. Vienas pagrindinių Viduržemio jūros dietos elementų ir yra mononesočiųjų riebalų rūgščių vartojimas kartu su kitais komponentais, kurie leidžia pajusti išskirtinį organoleptinį poveikį, pavyzdžiui kaip tyras alyvuogių aliejus gali padėti organizmui pasigaminti antioksidantų bei užkirsti kelią priešuždegiminiams procesams. Be to, vartojant mononesočiasias riebalų rūgštis galima apsisaugoti nuo įvairių kitų patologijų, kurias sukeltų laisvųjų radikalų judėjimas atsiradęs stresinių situacijų metu ar prasidėtų kiti lėtiniai organizmo uždegimai.
Teigiamas poveikis sveikatai
Skirtinguose mokslinės literatūros šaltiniuose galima rasti gausybę įrodymų, jog tyro alyvuogių vartojimas yra itin sveika ir kaip aliejaus vartojimas įtakoja ligų patologijas. Net ir vieno vienintelio reikalingo maisto produkto vartojimas gali turėti didžiulę ir svarbią įtaką mūsų sveikatai.
Būtent dėl šios priežasties, jog į Viduržemio jūros dietos racioną įtrauktas alyvuogių aliejaus vartojimas. Na, o pati dieta ir jos laikymosi principai buvo ir yra analizuojami bei atliekami tyrimai. Jau turimi faktai tik pagrindžia teoriją, jog tyro alyvuogių vartojimas atlieka ypatingą vaidmenį tam tikrų ligų prevencijai. Apibendrinant, norime išskirti, jog reguliarus ir saikingas alyvuogių aliejaus vartojimas:
Informacija surinkta remiantis EVOOLEUM 2020 GUIDE (pasaulinis elitinis extra virgin oil katalogas-gidas) pranešimu .
One reply to “Ypač tyras aliejus ir sveikata”
Pingback: „Niam niam namai“ įkūrėjai: kodėl verta rytą pradėti gurkšniu ypač tyro alyvuogių aliejaus – niamniamnamai